Trudnoća predstavlja posebno fiziološko stanje polno zrele žene u kome nastaju mnogobrojne promjene na tijelu i psihi trudnice. Ove promjene su uslovljene kako stvaranjem novog bića u materici, tako i pojačanim dejstvom endokrinih žlijezda majke, a posebno posteljice. Organizam majke u cjelini, a posebno za život najvažniji organi kao srce, pluća, bubrezi i jetra izloženi su za vrijeme trudnoće naročitom naporu, jer njihova funkcija treba da zadovolji potrebe ne samo majke, već i organizma ploda. Zbog toga svi pomenuti organi u trudnoći koriste svoju rezervnu snagu. Ako je ona već ranije usljed bolesti i iscrpljenosti istrošena, onda je trudnoća praćena poremećajima koji u nekim slučajevima zahtijevaju čak i njeno prekidanje u interesu majke.

Zbog sklonosti trudnice ka pojedinim oboljenjima, kao i zbog manje otpornosti njenog organizma prema pojedinim štetnim agensima, neophodno je da i sama trudnica, a i njena okolina vode računa o izvjesnim higijenskim i dijetetskim mjerama. U pogledu mentalnog zdravlja poznata je činjenica da su trudnice sklone emocionalnim ekscesima. One se lakše uzbude, lako mijenjaju raspoloženje, razdražljive su i plačljive, često rasuđuju i reaguju neadekvatno, odnosno drukčije su nego osobe izvan graviditeta. Zbog toga prema trudnim ženama treba imati tolerantan stav i puno razumijevanja.

PREGLEDI U TRUDNOĆI

Zdravstvena kontrolu trudnica se vrše isključivo ginekolozi u javnim i privatnim institucijama s jednim ciljem: zdravo dijete i zdrava majka. Cilj je prije svega spriječiti eventualne negativne uticaje na trudnicu i njenu bebu do kojih može doći u toku trudnoće te da se na vrijeme uoče odgovarajućim mjerama one saniraju.

U toku trudnoće potrebno je kontrolisati težinu, krvni pritisak, nalaz urina, te unutrašnjim i spoljnjim pregledom utvrditi napredovanje trudnoće, stanje grlića i slično.

U toku trudnoće potrebno je da se obave najmanje tri ultrazvučna pregleda, mada je naš stav da ultrazvučni pregeld treba biti urađen na svakom pregledu na osnovu čega će se imati kvalitetniji uvid u razvoj i rast ploda. Sve preglede radimo na 4D ultrazvučnim aparatima koristeći i vaginalnu i abdominalnu sondu, te sve njegove mogućnosti (3D, kolor doper, 4D, omi view, rendering, HD live i odnedavno i 5D). U prvih sedam mjeseci kontrole se prave jednom mjesečno, a kako trudnoća napreduje i češće, pa čak i jednom sedmično. Zahvaljujući savremenim saznanjima danas je moguće spriječiti skoro sve komplikacije te ostvariti zajednički cilj rođenje živog i zdravog djeteta u terminu i naravno zdravu ženu.

DIJAGNOSTIKA TRUDNOĆE

Nesigurni znaci trudnoće:

 • povišena bazalna temperatura
 • napetost u grudima
 • muka, gađenje, nagon za povraćanje
 • promjena ukusa
 • promjena raspoloženja
 • pojačana pigmentacija određenih dijelova tijela
 • pokreti ploda
 • rast trbuha

Vjerovatni znaci trudnoće:

 • izostanak menstruacije (problem: neredovne menstruacije, krvarenje u trudnoći, dojenje, neregularna krvarenja)
 • lividitet vagine i grlića
 • razmekšan grlić
 • uvećan uterus
 • visina fundusa materice (oprez: tumori)
 • auskultacija srčane akcije ploda (frekvenca 140)

Sigurni pokazatelji trudnoće:

 • Test trudnoće
 • β HCG

Ultrazvučni pregled – prednosti:

 • potvrđuje postojanje trudnoće
 • rano otkriva višestruku trudnoću
 • rano potvrđuje vitalnost trudnoće
 • rano otkrivanje tzv. markera za pojedine hromozomske aberacije
 • razlučuje uzrok nejasnog krvarenja
 • tačno procjenjuje starost trudnoće na osnovu određenih biometrijskih parametara (prečnik gest. vrećice, CRL, BPD, FL,…
 • rješva dif. dijagnozu između tumora i trudnoće (miomi, ciste jajnika)

ANAMNEZA

Lična: sadašnje bolesti, prijašnje bolesti (kardiovaskularni sistem, bubrezi, dijabetes, nervna oboljenja), pušenje, alkohol, alergija na lijekove

Porodična: srce, bubrezi, nervna oboljenja, urođene anomalije,..

Reproduktivna: manarha, menstrualni ciklusi,

Abortusi:  Namjerni (broj, veličina trudnoće, vrijeme),  Spontani: broj, veličina trudnoće, vrijeme, dijagnoza, uzrok)

Porođaji: broj, trajanje trudnoće, način početka (prije-poslije- na vrijeme), način završetka (vaginalno, vaginalno-operativno, carski rez)

Kontrole u trudnoći- značajni momenti u prošlim trudnoćama (visok pritisak, edemi, serklaž, uzimanje pre-para i sl.)

Pregled

Opšti pregled: konstitucija, visina pritiska, tjelesna masa, proširene vene, karlične mjere,

Genitalni pregled: pregled vulve, introitusa vagine i vagine,

grlić (dužina, konzistencija, lividnost, otvorenost)

uterus (konzistencija, visina fundusa, fundus-symfiza)

Lab. pretrage: KS, ŠUK, urin, UK, SE KG, RhD, WaR vag. sekret

Ostale pretrage: težina, pritisak, edemi, proširene vene, pokreti i tonovi ploda,

dužina, konzistencija i otvorenost grlića

veličina materice, visina fundusa, F-Sy

Ultrazvučni pregledi: (rutinska)

10-12 nedjelja (vitalnost, morfologija, rast, markeri)
oko 20 nedjelja (morfologija, rast)
34 nedjelje (rast i zrelost)


Ishrana u trudnoći

Ishrana trudnice je jedan od najvažnijih elemenata u sprovođenju antanatalne zaštite kome se treba posvetiti naročita pažnja. Danas nam je poznato da trudnica ne mora jesti više nego u bilo koje drugo doba svog života, ali je zato kvalitet hrane koju uzima veoma važan. Zbog toga ishrana u trudnoći treba da bude količinski dovoljna i kvalitetna, ne samo radi održavanja života i rada trudnice nego i radi obezbjeđenja normalnog rasta i razvoja ploda. Međutim, iako trudnica jede i za svoju bebu, ipak se ona ne smije da se ugojiti. Gojaznost može izazvati smetnje za vrijeme trudnoće i tokom porođaja, a i veoma je teško osloboditi je se kasnije! Zbog toga savremeni ljekar kontroliše težinu svojih pacijentkinja prilikom svakog pregleda tokom trudnoće.


MANJE SMETNJE KOJE SE JAVLJAJU U NORMALNOJ TRUDNOĆI

Jutarnja muka
Terapija: Preporučuje se uzimanje šest manjih obroka na dan, te uzimanje suhe i manje tople hrane. Dobro se podnosi prepržen hljeb, kreker-keks i slične namirnice. Izbjegavati masna jela, jela sa jakim mirisima i mnogo začina kao i jela koje trudnica inače ne voli. Tečnost treba uzimati između obroka i u manjim količinama.

Gorušica
Gorušica ili kiselina se javlja krajem trudnoće jer dno materice dovodi do pomjeranja želuca i dvanaesnika.
Terapija: Od koristi je žvakanje žvakaće gume, topao čaj i promjena položaja. Od lijekova se mogu koristiti antacidi kao što su Gastal,i Al(OH)3.

Bol u krstima
Skoro sve trudnice u manjoj ili većoj mjeri pate u krstima. Najčešći uzroci su zamor i opterećenje kičme u zadnjem trimestru.
Terapija:
1. Poboljšanje držanja tj. položaj sa što više uvučenim trbuhom a isturenom karlicom.
2. Umjereno aktivne svakodnevne vježbe.
3. Nošenje cipela sa potpeticom srednje visine.
4. Tvrd ležaj.
5. Lokalna primjena toplote i lagana masaža dovode do opuštanja napetih leđnih mišića.
6. Trudnički steznik za podupiranje kičme može biti potreban trudnicama koje nisko nose.

Oticanje nogu
Pred kraj trudnoće noge mogu mogu primjetno oticati, naročito potkoljenice i to poslije dužeg sjedenja ili stojanja. Otok će po pravilu nestati ako se opružite i poduprete noge jastucima. Treba provjeriti da se ne unosi suviše soli u hrani, a duže sjedenje i stojanje treba izbjegavati.

Proširene vene
Proširene vene se javljaju kod trudnica zbog urođene ili stečeno slabosti zidova krvnih sudova, povećane venske staze u nogama zbog neaktivnosti, slabog mišićnog tonusa i gojaznosti. Iako je većina proširenih vena bez simptoma, sve su neprijatne, a mogu dosvesti do bolova u mišićima, oticanja nogu ali i do začepljenja vena i nekih ozbiljnih komplikacija.
Terapija:
1. Preporučuje se kretanje, odmaranje u ležećem položaju, podizanje iznad nivoa tijela, nošenje široke odjeće i kontrolisanje dobivanja na težini.
2. Pamučne elastične čarape. Trudnica leži ravno podižući jednu nogu u trajanju od nekoliko minuta da bi se ispraznile vene, zatim navući elastičnu čarapu uvijenu u rolnu počev od prstiju stopala naviše sa nogom još uvijek u uzdignutom položaju. Čarape treba da se nose sve vrijeme dok je trudnica na nogama. U težim slučajevima elastične čarape se mogu nositi i tokom spavanja.

HIGIJENA I DIJETETIKA U TRUDNOĆI

Lična higijena. Trudnica treba da vodi posebnu pažnju o čistoći svoga tijela, rublja i odjeće. Posebna pažnja treba da se posveti njezi dojki pri čemu ona mora da vodi računa o njihovoj čistoći, da ih podupire prslučetom da ne vise, da nježno masira eventualno očvrsle partije žljezdanog tkiva i da lakom masažom nastoji da se formiraju.

Kupanje. Poželjno je svakodnevno kupanje. Međutim, ne treba upotrebljavati ni pretjerano vrelu, a ni tako hladnu vodu. Za vrijeme posljednjih šest nedjelja trudnoće, preporučuje se samo tuširanje. Ako se trudnoća razvija bez komplikacija, kupanje je dozvoljeno i u kadi i u otvorenim vodama sve do tada ali bez grubih i naglih pokreta.

Gimnastika. Sportsku aktivnost treba u trudnoći ograničiti, a potpuno izostaviti takmičenja, kai sve vrste sportova koji su povezani sa velikom aktivnošću tijela ili pritiska na trbuh.

Putovanje. Za odlazak na putovanje treba obavezno konsultovati ljekara, ali treba imati na umu da putovanje donosi još neke dodatne faktore opreza kao što su promjena sredine, klime i sihrane, što predstavlja dodatno opterećenje. Putovanje brodom, vozom i avionom se obično ne zabranbjuje do 34.-e nedjelje trudnoće. Putovanje automobilom se ograničava na maksimalno 400km dnevno, podrazumijevajući tu dobra vozila, dobre puteve i češće odmore. Ne preporučuje se da trudnica bude vozač. Prevoz avionom se dozvoljava sve do 36 nedjelje.

Radni odnos i trudnoća. U našoj zemlji za zaštitu trudnice u radnom odnosu, postoje zakonski propisi, koji zabranjuju svaki rad koji ugrožava zdravlje majke i djeteta i to: težak tjelesni rad, dizanje tereta, rad povezan sa stalnim stojanjem ili jakim opterećenjem nogu. takođe je zabranjen i noćni rad kao i poslovi pri kojima se mogu očekivati štetna dejstva zračenja, prašine, gasova, isparenja, velike toplote, hladnoće, vlage i sl.

Odijevanje u trudnoći. U prvim mjesecima, dok je trudnoća još na početku, trudnica može da nosi odjeću koju jenosila i do tada. Kasnije, a svakako u petom mjesecu, po vrsti materijala, kroju i obliku, odjeća trudnice treba da je prilagođena njenom stanju. Jasno je da se odjeća prilagođava godišnjim dobima i starosti trudnice. trudnica ne smije da nosi nikakve seznike, kaiševe i slično koji bi stezali njen trbuh i vršili pritisak na plod i matericu. Radi pojačavanja trbušnog zida dozvoljeno je nošenje trudničkog pojasa. Trudnica treba da nosi široku i komotnu obuću koja ne steže stopala. Takođe, je štetno nošenje visokih potpetica, jer se tada već postojeća lordoza još više pojačava, što dovodi do osjećaja bola u krstima.

Polni odnosi. Ako se radi o normalnim trudnoćama i trudnoćama bez posebnih rizika polni odnosi se ne zabranjuju. Tek pred kraj trudnoće tj. na šest nedjelja prije termina, odnose bi trebalo prekinuti. Preporučljivo je da se izbjegava snošaj u dane kada bi bila menstruacija da nije riječ o trudnoći. To posebno važi za prve mjesece trudnoće kada je opasnost od pobačaja najveća.

POROĐAJ

Porođaj predstavlja prekid trudnoće, poslije 28. nedjelje trudnoće, kada je novorođenče sposobno za vanmaterični život. Normalan porođaj završava rađanjem ploda i izbacivanjem posteljice i plodovih ovoja. On počinje ritmičkim kontrakcijama materice koje se nazivaju porođajnim bolovima ili trudovima.

Trudovi obično započinju lakim bolom iukrstima koji se vraća u pravilnim vremenskim razmacima. Bol ukrstima može biti praćen slabim grčevima u trbuhu. Trbuh biva naizmjenično tvrd i mekan, kako se materica bude grčila. Svaaki bol traje od 10-40 sekundi. U početku je razmak između njih dži (oko 30 minuta) da bi vremenom postajao sve kraći. U nekim slučajevima prije početka bolova dolazi do pucanja vodenjaka. Međutim, to je se najčešće dešava kad bolovi postanu učestali. Svrha grčenja materice jeste da se proširi grlić kako bi se napravio prolaz za bebu. U drugoj etapi trudova, kontrakcije će početi da potiskuju bebu sve dok se porođaj ne završi. Period trudova se kreće 6-12 časova, što zavisi prvenstveno od broja prethodnih porođaja ali i više drugih činilaca. Ako je porodilja na vrijeme upoznata kako treba da se ponaša na porođaju, tj. kako treba da se opuste i da dišu za vrijeme trudova, mogu uz vrlo male neprijatnosti da pomognu pri porođaju; da opuštanjem za vrijeme trudova dopuste mišićima materice da potiskuju bebu.

Pri kraju drugog porođajnog doba, pri prelasku prednjačećeg dijela ploda preko međice može doći do njenog cijepanja. Da bi se to izbjeglo i da bi se porođaj lakše i brže završio vrši se presijecanje međice (epiziotomija) kako bi se izbjegao nepravilan rascjep koji je kasnije teško popraviti. Nakon porođaja ta rna se ušije absorptivnim šavom.

PUERPERIUM -BABINJE

Termin puerperium ili babinje predstavlja vremenski period koji počinje završetkom porođaja a traje šest nedjelja. U tom periodu doazi do vraćanja genitalnih organa na stanje kakvo je bilo prije trudnoće. Dešavaju se regresivne i progresivne promjene. Regresivne promjene zahvataju genitalne organe, a progresivne dojke, koje preuzimaju ulogu ishrane novorođenčeta.

Leave a comment